Svatý Otec – František

Arcibiskup pražský a primas český Jan Graubner

Kladenský vikariát

Doporučujeme

DONÁTOR – podpora nejen kněží v arcidiecézi

MISÁL

LITURGIE

Fotogalerie farnosti

rajce.net | místo pro vaše fotografie

1. 7. 2014 - Kardinál Duka slavil v Buštěhradě mši za † P. Štemberku

Při příležitosti 95. výročí nastoupení P. Josefa Štemberky do Lidic prožilo farní společenství v Buštěhradě výjimečné setkání s pražským arcibiskupem Dominikem kardinálem Dukou OP. Po příjezdu do Buštěhradu (v 17.45 hodin) se panu kardinálovi dostalo u vchodu do kostela Povýšení sv. Kříže vřelého přivítání od faráře P. Jaroslava Kučery a paní starostky Ing. Jitky Leflerové. Přestože jsme vstoupili do období letních prázdnin, do slavnostně vyzdobeného interiéru bývalé zámecké kaple si našlo cestu na 120 účastníků bohoslužby. Pozvání přijali také osobnosti kulturního života; ředitel památníku Lidice JUDr. Milouš Červencl, vojenský historik plukovník PhDr. Eduard Stehlík či známý publicista Miloš Doležal.

V 18 hodin vstoupil do presbytáře liturgický průvod s hojnou účastí ministrantů, přičemž slavnostní atmosféru umocňoval obraz Panny Marie Lidické, který se nacházel v prostoru před oltářem. Zádušní mši svatou za posledního lidického faráře P. Štemberku celebroval Dominik kardinál Duka OP za účasti faráře P. Jaroslava Kučery, kladenského arciděkana P. Jiřího Neliby a P. Jakuba Berky, OPraem z Nebušic. Přítomni byli také jáhnové Mgr. Jarmil Klanc a Ing. Václav Slavíček. Bohoslužbu doprovázel hrou na varhany Marcel Javorček a zpěvem Ing. arch. Daniela Javorčeková.

Po skončení bohoslužby následovalo drobné občerstvení a především vzácná příležitost osobního setkání s panem kardinálem, který se ochotně zdravil s přítomnými a neváhal se podepsat na obrázek s Pannou Marií Lidickou. Nutno podotknout, že setkání s kardinálem bylo pro přítomné povzbuzením. Rozhovory s historiky se nesly ve znamení možných příprav kanonizačního procesu P. Josefa Štemberky – obyčejného kněze, který v závěru svého života zazářil.

 

Foto © Martina Homoly (www.abcphoto.cz) k vidění zde

Snímky buštěhradského kronikáře Jaroslava Pergla 1. část, 2. část

Záznam kázání kardinála Duky zde

 

 

 

P. Josef Štemberka se narodil 2.2.1869, letos jsme si připomínali 145 let od jeho narození a 95 let od nastoupení služby v Lidicích 1.7.1909. Po třiceti třech letech pastorace v Lidicích byl společně se svými farníky - 172 muži, které připravil svátostí smíření na smrt, popraven zastřelením nacisty, kteří Lidice obklíčili a z rozkazu K. H. Franka v procesu heydrichiády přijeli demonstrativně srovnat se zemí 10.6.1942.  (zdroj: www.dominikduka.cz)