Svatý Otec – František

Arcibiskup pražský a primas český Jan Graubner

Kladenský vikariát

Doporučujeme

DONÁTOR – podpora nejen kněží v arcidiecézi

MISÁL

LITURGIE

Fotogalerie farnosti

rajce.net | místo pro vaše fotografie

K 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena

LETOŠNÍ ADVENTÍ ČAS MÁME KULTURNĚ OKOŘENĚN, neboť si připomínáme významné 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena. Mnohé zaujal i článek v Katolickém týdeníku od prof. Jana Štefana –   Očekávám život budoucího věku.

Při poslechu geniální  Beethovenovy hudby si můžeme připomenout skutečnost, o které málokdo ví. V Budeničkách u Zlonic, pohybujeme se stále na kladenském vikariátu, v knížecí hrobce Kinských je pochován Ferdinand Kinský, který společně s knížetem Lobkovicem nabídli v roce 1809 Beethovenovi doživotní plat čtyř tisíc zlatých, aby jej udrželi v Rakousku, když na hudebního skladatele dolehla bída. Ferdinand Kinský zemřel tragicky při pádu z koně při jízdě v zámeckém parku v Chotkově Veltrusích 2. 11. 1812.

Tvorba významných umělců byla často podporována ušlechtilými skutky druhých, jejich štědrostí. A u Kinských je možné jmenovat více takových skutků... a cesty některých vedou do nedalekého budenického zámku.

"Bože, ty shlížíš do mého nitra, ty je znáš, ty víš, že v něm sídlí láska k lidem a náklonnost k dobrým skutkům"... napsal Beethoven v Heiligenstadtské závěti (6. 10. 1802)...

Obrazová galerie zde